TAYLOR MCCALL – MELLOW WAR

Artiest info
Website
facebook

Label: Black Powder Soul / Thirty Tigers

📸 by Olivia Wolf

“Mellow War” is de intrigerende titel van het derde soloalbum van de 27-jarige Amerikaanse folk- en countrytroubadour en songschrijver Taylor McCall uit South Carolina. Deze nieuwe plaat volgt op zijn debuutalbum “Southern Heat” van 2017 en “Black Powder Soul” dat in 2021 op de markt verscheen. Voor de twaalf nummers die hij voor dit conceptalbum “Mellow War” opnam zocht hij de inspiratie in een imaginaire collectie van brieven die zijn grootvader Rev. Russell Owen - de jonge soldaat op de hoesfoto - naar huis schreef tijdens zijn deelname aan de Vietnamoorlog.

Sean McConnell en Olivia Wolf zijn twee getalenteerde muzikanten uit Nashville, Tennessee die aan acht van de twaalf songs op dit album van Taylor MacCall hebben meegecomponeerd. In de op de eerste video te beluisteren prachtige albumtiteltrack “Mellow War” zingt hij over de zinloosheid van een oorlog waartoe je als jonge militair verplicht wordt tot deelname voor je vaderland. Er wordt van je verwacht dat je de opdracht om een tegenstander koelbloedig te doden zonder problemen uitvoert, wetende dat het om een jonge opponent gaat die eigenlijk al even bang en gedemotiveerd is om aan zo’n oorlog mee te doen.

Deze artiest heeft een heel mooi stemgeluid en dat laat hij tot ons genoegen maar al te graag graag horen in enkele volgende nummers zoals de ballad “Rest On Easy” en de singles “Tide Of Love” en “Rolling Stoned Again”, de song die u op de tweede video kan horen. Deze plaat blijft van begin tot einde zeer sfeervol en neemt de luisteraar in de liedjes mee op een muzikale reis doorheen het leven van een jonge, naar thuis en naar zijn geliefde verlangende soldaat.

In de stem van Taylor MacCall menen we af en toe gelijkenissen aan te treffen met die van iemand als Ray LaMontagne, Ryan Adams, eels of David Gray. Dat is zeker het geval in de wondermooie ballads “Star Of The Morning”, countrysong “Angel Falling Down”, het zes minuten durende “Born Again” en vooral in de albumafsluitende kort-maar-krachtige song “You To Blame”. Wat ons bovenal zeer veelbelovend lijkt te zijn is de manier waarop deze jonge singer-songwriter zich in zijn verhalende liedjesteksten in de geest en de gedachten van een oorlogvoerende militair kan verplaatsen. Dat is ideaal voor een themaplaat als “Mellow War” en dergelijk inlevingsvermogen zou Taylor MacCall nog wel eens goed van pas kunnen komen als hij zich gaat beraden over een volgende album. Erg mooi!

(valsam)